Tekstbehandling

Datamaskinen brukes mye som et medium der elevene kan få produsere sine egne tekster. Dette er en aktivitet som er aktuell allerede fra før elevene lærer seg å skrive. De fleste elevene vet hvilke bokstaver som er i navnet sitt da de begynner på skolen. Min nevnte datter på tre år kan allerede lese og skrive hele familiens forbokstaver. Dette kan man utnytte ved bruk av datamaskinen. Ved hjelp av tastaturet kan nemlig elevene sitte og lete etter sine bokstaver og prøve å lage navnet sitt og andre ord. I slike situasjoner tror jeg alle elever vil kunne føle mestring. Læringen vil komme både fra det å se sin egen tekst på dataskjermen, men også fra det å lete på tastaturet etter bokstaver elevene kjenner igjen.

Slike aktiviteter vil lærere enkelt kunne utvikle i takt med elevens egen utvikling. Tilpasset opplæring er jo noe alle elever har krav på. Datamaskinen er et utmerket verktøy å bruke i så måte fordi det er en så individuell måte og jobbe på. Eleven sitter foran egen skjerm og jobber med det den eleven trenger i sin egen fart. Slik kan man under de rette forutsetningene (at man har en datamaskin til hver elev) ha undervisning med en hel klasse hvor alle jobber med akkurat det de behøver å jobbe med.

Jeg synes det er en veldig god ide å lage en mappe til hver av elevene hvor man lagrer alle tekstene de skriver. Hver gang elevene har lært noe nytt i grammatikken kan elevene gå inn i den allerede eksisterende teksten som de selv har skrevet og rette opp de grammatiske feil de har gjort innenfor det nyinnlærte temaet. Jeg tror det er en motivasjonsfaktor at de slik gjør sine egne tekster bedre, og ikke bare øver på grammatikken ved hjelp av oppgaver i lærebøkene. Man bør selvsagt ikke gå helt bort fra lærebøkene, det ville være "å kaste bort" en stor og verdifull ressurs som allerede finnes. Det er jo også viktig å la elevene bruke og øve opp håndskriften, noe de foreløpig ikke kan gjøre på datamaskinen. Datamaskinen bør bli brukt som variasjon i undervisningen.

Tekstbehandlingsprogrammer på datamaskinen vil også kunne brukes som et verktøy ved innlæring av ulike sjangrer, for eksempel er brev en sjanger som egner seg ekstra bra ved bruk av datamaskin. Her finnes det muligheter for å la elevene jobbe etter ulike maler som man kan legge inn på datamaskinen som elevene kan jobbe etter i utformingen av ulike typer brev.

Prosessorientert skriving er en fin metode for å utvikle elevenes evne til å skrive innenfor ulike sjangrer, for eksempel eventyr. Det er også et godt eksempel hvor tekstbehandlingsprogram på datamaskinen er nødvendig. Prosessorientert skriving går ut på at eleven produserer en tekst, får tilbakemelding på den og videreutvikler teksten sin. Slike responsrunder kan gjennomføres flere ganger. Dette gjøres for å hjelpe eleven til å utvikle seg selv og skrive en best mulig tekst. I slikt arbeid synes jeg at det burde være et krav til at eleven har tilgang på datamaskin enten hjemme eller på skolen, slik at teksten fra første utkast kan skrives inn digitalt. En medstudent fortalte på forrige samling om sønnen sin som stolt hadde levert en stil på fire sider som han skulle få respons på, oppgaven kunne ikke gjøres på datamaskin. Etter å ha fått respons på den på skolen skulle eleven gå hjem og skrive omtrent samme teksten inn i boka på nytt igjen. Det sier seg nesten selv at mye av skrivelysten og skrivegleden var gått tapt på veien hjem. Ved hjelp av et tekstbehandlingsprogram som for eksempel Word, ville det vært lett for gutten å bare gå inn og endre på akkurat det han hadde fått respons på og selv ville endre.

En annen metode for å utvikle elevene som skrivere er bildefortelling. Her er også datamaskinen et viktig verktøy. I en slik oppgave legger læreren inn bilder i et tekstbehandlingsprogram. Han lager også tekstbokser ved siden av hvor elevene skal skrive inn tekst som passer til bildet. Denne øvelsen passer vel best for lavere trinn, som 3.-4. klasse og til elever lengre opp i klassene som synes det er vanskelig å produsere tekster.

Datamaskinen er også et fint hjelpemiddel til elever med dårlig håndskrift.

”For elever som har en dårlig utviklet håndskrift, kan skriving på datamaskinen være en befrielse. For disse vil det være av stor betydning at teksten kan leses både av dem selv og andre. Dårlig håndskrift kan også påvirke leserens oppfatning av teksten, i tillegg til at det kan bidra til at skriveren mister motivasjonen for skriving.”

 Thomassen 04, s. 9