Pedagogisk programvare

I Norsk2 studiet er et av arbeidskravene at vi skal skrive en anmeldelse av en pedagogisk programvare. Under arbeidet med dette arbeidskravet ble jeg bevisst hvor mange ulike typer av pedagogisk programvare som egentlig finnes på markedet. Det finnes alt fra lek-baserte spill, slike som datteren min synes er veldig artige, for eksempel ”Josefine”-spillene og ”Lek og Lær”-serien og til drill-baserte treningsprogram som DrillPro og Lexia.

 

 For å oppnå variasjon i undervisningen mener jeg at bruk av pedagogisk programvare er et godt alternativ til ”vanlig” klasseromsundervisning. For eksempel kan man organisere undervisningen i verkstedbasert undervisning hvor spill på datamaskinen kan være en stasjon.

Jeg har selv god erfaring med bruk av pedagogisk programvare i undervisningen. Jeg hadde en 2. klasse på rundt 20 elever i norsk. I klasserommet fantes det en datamaskin. Elevene skulle jobbe i bokstavboka, noe som var kjent arbeid for dem. Mens store deler av klassen jobbet med dette, satt to elever og jobbet med et dataprogram som heter Ordeventyret. Etter et kvarter byttet vi slik at noen andre elever fikk prøvd spillet. Dett fungerte veldig bra, og elevene syntes det var artig å spille. Det jeg syntes var spesielt interessant var at det virket som at alle elevene jobbet bedre enn de vanligvis gjorde med bokstavboka. Jeg tolket det slik at dataspillet var en stor motivasjonsfaktor. Jeg følte også i stor grad at jeg, som eneste voksne i klassen, strakk til og fikk hjulpet alle, både de som satt ved maskinen og de som jobbet i bokstavboka.