IKT og norsk i L97  

Jeg har sett litt på hva L97 sier om IKT i forhold til norskfaget. Det er lagt opp til omfattende bruk av IKT i norskfaget så vel som i andre fag.

Først vil jeg vise hvilken viktig funksjon IKT har fått i L97. I kapitlet ”Prinsipp og retningslinjer for opplæringa i grunnskolen” står det slik beskrevet:

   

 

”Informasjonsteknologi

Opplæringa skal medverke til at elevane utviklar kunnskap om, innsikt i og holdningar til utviklinga av informasjonssamfunnet og informasjonsteknologien. Elevane bør utvikle evne til å kunne nytte elektroniske hjelpemiddel og medium kritisk og konstruktivt og som praktisk reiskap i arbeidet med fag, tema og prosjekt. Informasjonsteknologi kan setje elevar i stand til å nytte databasar i inn- og utland. Både jenter og gutar bør stimulerast til å nytte informasjonsteknologi for å motverke sosial og kjønns­messig ulikskap i opplæringa.

Utviklinga på dette området går raskt. Det er viktig at ein lokalt finn fram til løysingar som gir rom for utprøving, utveksling av røynsler og oppfølging på tvers av faga.”

L97, s. 78

Jeg har videre sett på hva som står om IKT i norskfaget. Under ”Faget sin plass i skulen” fant jeg dette:

Ny teknologi har skapt nye former for kommunikasjon. Skrift, tale, lyd og bilete blir integrerte gjennom informasjonsteknologien. Det opnar for nye former for kommunikasjon og tilrettelegging av kunnskap. Opplæringa i morsmålet må ruste elevane til å møte informasjonsteknologien som kreative og kritiske brukarar. Norsk er eit kommunikasjonsfag.”

L97 s. 113

IKT blir nevnt i målene under ”Lese og skrive” i alle klassetrinn. Jeg synes det blir lite hensiktsmessig å ta med alle disse, men henviser i stedet til Karmøy pedagogiske senter som har en oversikt over alle delmålene som nevner IKT.

Som man ser er IKT et viktig redskap i norskundervisningen.